Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14365/107
Title: Contamination at workplace
Other Titles: Örgütlerde bulaşma kavramı
Authors: Tatarlar, Ceren Deniz
Advisors: Atabay, Remziye Gülem
Keywords: İşletme
Business Administration
Bulaşma etkisi
Contagion effect
Genişletilmiş benlik
Extended self
Örgütsel davranış
Organizational behavior
Publisher: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Abstract: Geçmişten günümüze, kişinin kendisi ve varlığı büyük bir ilgi kaynağı olmuştur. Genişletilmiş benlik kavramı genel olarak pazarlama alanındaincelenirken, bu tezin amacı bu kavramı yönetim ve özellikle örgütsel davranış literatürüne getirmektir. Belk çalışmalarında tüketicilerin daha sonra genişletilmiş benliğin bir parçası haline gelecek öğeleri de kapsayacak şekilde genişletilmiş çekirdek bir benliğe sahip olduklarını belirtmiştir. Bireyler kişileri, yerleri ve bağlı olduklarını hissettikleri şeyleri, kendilerinin genişletilmiş benliklerinin bir parçası olarak görülürler. Bulaşma, genişletilmiş benlik kavramı içerisinde tartışılmaktadır ve benliği genişletme taktiklerinden biri olarak adlandırılır. Bulaşma yoluyla, kişi kendi benliğini bir başkasına dayatabilir ve bunun sonucunda başkalarını kendi genişletilmiş benliğinin bir parçası yapabilir. Bu tezin amacı örgütlerde bulaşma kavramının altında yatan niyetleri, taktikleri ve bunların sonuçlarını ortaya çıkarmaktır. Bu tezin örneklemi akademisyenleri içermektedir, çünkü bulaşmanın diğer çalışma ortamlarına ve mesleklere kıyasla daha kolay görülebileceği düşünülmektedir. 6 çift 18 bireysel olmak üzere sosyal bilimler alanında çalışan 30 katılımcı ile görüşmeler yapılmıştır. Bulgular bulaşma kavramının örgütsel bağlamda varlığını, hangi sebeplerle ortaya çıktığını, hangi taktiklerle bulaşma davranışının gerçekleştirildiğini ve bulaşmanın doğurduğu sonuçları açıklamaktadır. Ayrıca tartışma kısmında teorik ve yönetsel katkılardan bahsedilmiş, bulaşma kavramı üzerine ileride yapılacak çalışmalar için fikir bildirilmiştir.
From the past to the present, one's self and existence have been a source of great interest. While the concept of extended self is examined in general in the field of marketing, the aim of this thesis is to bring this concept to management and especially to organizational behavior literature. Belk, in his work, stated that consumers have an extended core self, which later includes elements that will become part of the extended self. Individuals see other people, places and what they feel connected to as a part of their extended selves. Contamination is discussed within the concept of extended self and is considered as one of the tactics for extending self. Through contamination, one can impose one's own self on one another and, as a result, make others part of his or her extended self. The aim of this thesis is to reveal the intentions, tactics and their consequences that underlie the concept of contamination in organizations. The sample of this thesis includes academicians because it is thought that it can be seen more easily than other working environments and professions. 6 pairs and 18 individual – a total of 30 interviews were conducted with participants working in the field of social sciences. The findings explain the existence of the concept of contamination in the organizational context, the reasons for which it occurred, the tactics of conducting the behavior and the consequences of the contamination. In addition, theoretical and managerial contributions have been mentioned in the discussion section and ideas have been given for future studies on the concept of contamination.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=T1mWGp9MngYYkCSgiJvtVjK2EMqRazgzPJTsxaQHJYrJhpyCPmh7-VhNfzaVn3kp
https://hdl.handle.net/20.500.14365/107
Appears in Collections:Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File SizeFormat 
78.pdf1.04 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

70
checked on Aug 19, 2024

Download(s)

22
checked on Aug 19, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.