Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14365/190
Title: Lessons from citrus peel: A biomimetic approach for packaging design
Other Titles: Narenciye kabuklarından alınan ilham: Biyomimetik ilkeler ile ambalaj tasarımı yaklaşımı
Authors: Tütüncüoğlu, Bilge
Advisors: Bengisu, Murat
Keywords: Biyotaklit
Biomimetik
Ekzokarp
Evrim
Mekanik Özellikler
Doğadan İlham Alınan Yapılar
Biomimicry
Biomimetics
Exocarp
Evolution
Mechanical properties
Bio-inspired structures
Endüstri Ürünleri Tasarımı
Industrial Design
Biyomimetik materyaller
Biomimetic materials
Biyomimetik yaklaşım
Biomimetic approach
Biyomimikri
Biomimicry
Evrim
Evolution
Mekanik özellikler
Mechanical properties
Publisher: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Abstract: Bu çalışmanın temel amacı, biyomimetik ilkeler ışığında, narenciye türlerinde su kaybı, darbe, yırtılma ve delinme gibi etkilere karşı en yüksek korumayı sağlayan ve ambalaj tasarımında kullanılabilecek temel bilgileri elde etmektir. Bu çalışmadan elde edilen bilgilerin yeni ambalaj yaklaşımları, malzemeleri ve tasarımları geliştirmek için kullanılması amaçlanmaktadır. Bu çalışmanın bir diğer amacı da ülkemizde tarım ürünü olarak yetiştirilen narenciye türlerinin ek paketleme/kaplama/işleme yapılmadan dış etkenlere karşı direncinin belirlenmesi, karşılaştırılması ve raf ömürlerinin tahmininde kullanılabilecek bilgilerin elde edilmesi ve derlenmesidir.
The main purpose of this study was to obtain basic information that can be used in packaging design and provide the highest protection against effects such as water loss, impact, tear and puncture in citrus species in the light of biomimetic principles. It is aimed to use the information obtained from this study to develop new packaging approaches, materials and designs. Another aim of this study was to determine and compare the resistance of citrus species grown in our country as an agricultural product against external factors without additional packaging/coating/processing, and to obtain and compile information that can be used in estimating their shelf life.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=sELqxhTlFGAjsbjOuuiyCP6gRJCXpA83hptEva8rvqbBZlRMPL2-66pP9U-0pwLW
https://hdl.handle.net/20.500.14365/190
Appears in Collections:Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File SizeFormat 
190.pdf3.16 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

386
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

484
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.