Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14365/230
Title: Success and failure in Turkish startups as storytelling
Other Titles: Öyküleri inceleyerek Türk startuplarında başarı ve başarısızlık faktörlerinin belirlenmesi
Authors: Kılıç, Habibe Melis
Advisors: Özen, Şükrü
Keywords: İşletme
Business Administration
Yeni girişim
Startup
İşletme başarısı
Business success
İşletme başarısızlıkları
Business failures
Publisher: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Abstract: İnsanların ihtiyaçlarına yanıt veren, sorunlara çözüm sunan ve yaratıcı yatırım fikirleriyle doğan startup'lar, özellikle son 20 yılda büyük bir ivme kazanmıştır. Silikon Vadisi'nde sıklıkla rastlanan küçük girişimlerden büyük sermayeli şirketlere dönüşürken başarısızlığa uğraması gibi, çok kısa süreli hayatı olan ve başarısızlıkla sonuçlanan startup'lar da mevcuttur. Nitel araştırma yöntemlerinden Gömülü Teori yöntemiyle gerçekleştirilen bu araştırmanın amacı, Türkiye ekosisteminde, startup'ların başarı ve başarısızlığın nedenlerini ortaya koyarak, bu faktörlerin literatürle ne derece uyumlu olduğunu tespit etmektir. Bu amaçla beş başarılı ve beş başarısız girişimcin çevrimiçi platformlardaki hikayeleri analiz edilmiştir. Öyküler, Gömülü Teori analiz kriterleri çerçevesinde, tümevarımcı bir perspektifle, açık ve boyutsal olarak kodlandıktan sonra kuramsal önermeler geliştirilmiştir. Bu önermeler çerçevesinde başarı ve başarısızlık faktörleri yanı sıra startup süreç örüntüsü de ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca başarılı ve başarısız girişimcilerin, startup kurmayı planlayan kişilere sundukları tavsiyeler sunularak, literatüre katkı sağlanmıştır. Sonuç olarak, araştırmadan elde edilen bulgular çerçevesinde, bu çalışmanın bulguları ile mevcut literatür arasında benzerlikler ve farklılıklar bulunmaktadır. Ayrıca, ortaya çıkartılan startup süreç örüntüsünün aşamalarında, başarılı ve başarısız girişimciler için benzerlikler ve farklılıklar bulunmuştur.
Startups that are born with creative investment ideas that respond to people's needs, offer solutions to problems, and have gained great momentum, especially in the last 20 years. There are also startups that have a very short lifespan and fail, such as failing startups when they transform from small startups to large-capital companies, which is common in Silicon Valley. The purpose of the present study, which is carried out with the Grounded Theory method is to reveal the reasons for the success and failure of startups in the Turkish ecosystem and to determine to what extent these factors are compatible with the literature. For this purpose, the stories of five unsuccessful and five successful entrepreneurs on online platforms were analyzed. After the stories were coded openly and dimensionally, with an inductive perspective, within the framework of the Grounded Theory analysis criteria, theoretical propositions were developed. Based on these propositions, the success and failure factors as well as the startup process pattern were revealed. In addition, the recommendations offered by successful and unsuccessful entrepreneurs to people who plan to start a startup were presented, which is the main contribution of the thesis to the literature. As a result, within the framework of the findings obtained from the research, there are similarities and discrepancies between the findings of this study and existing literature. Also, similarities and differences were found for successful and unsuccessful entrepreneurs in the stages of the revealed startup process pattern.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=sELqxhTlFGAjsbjOuuiyCPjTIEln2P4fXdkVPhSbGf8L4riKjK0phiPgfCBA5Lp9
https://hdl.handle.net/20.500.14365/230
Appears in Collections:Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File SizeFormat 
230.pdf1.52 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

182
checked on Sep 30, 2024

Download(s)

104
checked on Sep 30, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.