Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14365/389
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorÖzcan, Ahmet Can-
dc.contributor.authorMoler, Seçil-
dc.date.accessioned2023-06-16T12:33:30Z-
dc.date.available2023-06-16T12:33:30Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=npGs9H39x7G6401x51yqpNf_PT6gByA2J4sz2L5EC9O7CiTK91ItRjEzP-uM0SKa-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14365/389-
dc.description.abstractBu çalışma, Türk Rakısı'nın sofra içkisi olarak servis ve tasarım bileşenlerinden bahseder. Bu araştırma Rakı'nın tarihi, tanımı, servis ve tasarım bileşenleri hakkında önemli bilgiler içerir. Rakı masası'nın bilinen çok fazla adabı ve rituelleri vardır o yüzden bu tez Rakı'nın nasıl içileceği, eşlikçileri, sofra adabı'nı sorgular. Beş duyu organımızı kullanarak nasıl içildiği, görsel duyusal ve dokusal olarak nasıl bir deneyim sunduğunu ve Rakının ritualistik sıralamasını konu alıren_US
dc.description.abstractThis thesis is focused on the service and design components of Turkish Rakı as a table drink.This study gives information about the definition of Rakı, historical development and the components of design and service. There are lots of recognized rituals and table etiquettes about the Rakı table. This study aims that how to drink Rakı and what are the companions of this alcoholic beverages. Using the five senses with drinking it and how it should be. There are many questions in this study and the chapter by chapter I am going to explain the rituals, design elements of a table, the process of the set up a proper Rakı table.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherİzmir Ekonomi Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGastronomi ve Mutfak Sanatlarıen_US
dc.subjectGastronomy and Culinary Artsen_US
dc.subjectGüzel Sanatlaren_US
dc.subjectFine Artsen_US
dc.subjectSosyolojien_US
dc.subjectSociologyen_US
dc.subjectGörsel tasarımen_US
dc.subjectVisual designen_US
dc.subjectMenü tasarımıen_US
dc.subjectMenu designen_US
dc.subjectModernleşmeen_US
dc.subjectModernizationen_US
dc.subjectRakıen_US
dc.subjectRakien_US
dc.subjectRitüelen_US
dc.subjectRitualen_US
dc.subjectServisleren_US
dc.subjectServicesen_US
dc.subjectTasarımen_US
dc.subjectDesignen_US
dc.subjectÜrün tasarımıen_US
dc.subjectProduct designen_US
dc.subjectİçecekleren_US
dc.subjectBeveragesen_US
dc.subjectİçkileren_US
dc.subjectDrinksen_US
dc.titleService and design components of Turkish raki as a table drinken_US
dc.title.alternativeSofra içkisi olarak Türk rakısının servis ve tasarım bileşenlerien_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.departmentİEÜ, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage107en_US
dc.institutionauthorMoler, Seçil-
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid592604en_US
item.grantfulltextopen-
item.openairetypeMaster Thesis-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1en-
item.cerifentitytypePublications-
Appears in Collections:Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tez Koleksiyonu
Files in This Item:
File SizeFormat 
2945.pdf5.1 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

206
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

48
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.