Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14365/404
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorÖner, Aslı Ceylan-
dc.contributor.authorKamiloğlu, Tolgahan-
dc.date.accessioned2023-06-16T12:33:33Z-
dc.date.available2023-06-16T12:33:33Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=kIrIdtdJ31bRgjb6fHvMUQ_N-PL_dBMOIR6NmPe_vFbXN_FE90kAUn5JB1AUSTRz-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14365/404-
dc.description.abstractBu çalışma, büyük kentlerde yer alan eski sanayi bölgelerinde yaratıcı ve kültür endüstrilerine dayalı kentsel dönüşüm çabalarına odaklanmaktadır. Yapılan çalışma özellikle gastronomi alanının bu yenilenme sürecine katkısını ve rolünü araştırıyor. Bunu yaparken, dünyanın belli başlı şehirlerinde küreselleşmenin yaratıcı kültür endüstrilerine odaklanan bir kentsel yeniden yapılanmaya nasıl yol açtığına dair literatürü gözden geçirmektedir. Tez aynı zamanda dünyanın dört bir yanından kentsel dönüşüm yaşamış ve yaratıcı kümeleri kendine çeken on farklı eski sanayi bölgesinin derinlemesine bir incelemesini sunmaktadır. Bu on örnek, yaratıcı ve kültürel merkezler olmanın yanı sıra sahip olduğu gastronomik alanların ve yapıların önemine göre seçilmiştir. Çalışma aynı zamanda İzmir'de eski bir sanayi bölgesi olan Darağaç Mahallesi'ne odaklanmaktadır. Geçmişte etkin biçimde sanayi bir sanayi bölgesi olarak kullanılan ve daha sonraki süreçte atıl şekile dönüşen Darağaç, konumu, mevcudiyeti ve mekanın işlevselliği gibi nedenlerle son yıllarda sanatçıları cezbetmiştir. Darağaç kolektifinin kurulması ile birlikte, bölge sergiler ve sanat aktiviteleri sayesinde sanatseverleri kendine çekmeye başlamış ve bazı yaratıcı sektör temsilcilerinin de buraya taşınmasına ön ayak olmuştur. Tez, gastronominin Darağaç'ın yeni kimliğine entegre olma potansiyeline sahip olup olmadığını literatür ve röportajlar yardımıyla anlamayı amaçlamıştır. Sonuçlar, yeni gastronomi tesislerinin gerekli görülmesine rağmen, gastronominin bölgeye daha fazla insanı çekebileceği için soylulaştırmaya da yol açabileceğine dair bir endişe olduğunu göstermektedir.en_US
dc.description.abstractThis study focuses on the urban regeneration efforts in cities based on creative and culture industries specifically in the former industrial districts. In this regeneration process, the study specifically explores the role of gastronomy industry. In doing this, the thesis reviews the literature on how globalization led to an urban restructuring in certain cities of the world that is focused around creative and culture industries. Then, the thesis offers an in-depth review of ten different former industrial districts from around the world that have experienced urban regeneration and attracted creative clusters. Aside from being creative and cultural hubs, these ten examples are chosen based on the importance of gastronomic facilities. The study then focuses on a former industrial district in İzmir, Turkey: Darağaç Neighborhood. As a former industrial district, Darağaç has attracted artists in recent years based on its location, availability and affordability of space. Since the foundation of Darağaç collective, the area started to attract art lovers during exhibitions and some creative sector businesses also moved here. So far, Darağaç has successfully protected its identity as a thriving artistic and cultural hub.Through the help of literature and interviews, the thesis aimed to understand whether or not gastronomy has the potential to be integrated into the new identity of Darağaç. The results suggest that although new gastronomic facilities are deemed necessary, there is a concern that they might also lead to gentrification as gastronomy might attract more people to the area.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherİzmir Ekonomi Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGastronomi ve Mutfak Sanatlarıen_US
dc.subjectGastronomy and Culinary Artsen_US
dc.titleThe role of the gastronomy in regeneration of former industrial districtsen_US
dc.title.alternativeEski endüstriyel bölgelerin yenilenmesinde gastronominin rolüen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.departmentİEÜ, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Tasarım Çalışmaları Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage137en_US
dc.institutionauthorKamiloğlu, Tolgahan-
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid771423en_US
item.grantfulltextopen-
item.openairetypeMaster Thesis-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1en-
item.cerifentitytypePublications-
Appears in Collections:Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tez Koleksiyonu
Files in This Item:
File SizeFormat 
3064-771423.pdf3.19 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

238
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

120
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.