Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14365/4055
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSürmeli, Ferdi-
dc.contributor.authorBozokalfa, M. Kadri-
dc.date.accessioned2023-06-16T15:06:45Z-
dc.date.available2023-06-16T15:06:45Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.issn1018-8851-
dc.identifier.issn2548-1207-
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.20289/zfdergi.539981-
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/386330-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14365/4055-
dc.description.abstractAmaç: Çiftçiler tarafından, tüketici tercihleri göz önünde bulundurularak yapılan seleksiyonlar börülce populasyonları arasında morfolojik yönden varyabilitenin oluşmasını sağlamıştır. Börülce genotiplerinin genetik çeşitliliğinin belirlenmesi ve genotipler arasındaki ilişkilerin ortaya konması gen havuzunun agromorfolojik karakterlerinin tespiti bakımından oldukça önemlidir. Bu çalışmada, Türkiye’nin farklı lokasyonlarından toplanmış börülce populasyonlarından teksel seleksiyon ile elde edilen börülce genotiplerinin agronomik özelliklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Seleksiyon yoluyla elde edilen toplam 15 börülce genotipi çiçeklenme özellikleri, bakla özellikleri, verim ve verim komponentleri yönünden değerlendirilmiş, mevcut gen havuzunda yer alan genotipler ile yetiştiriciliği devam eden çeşitler karşılaştırılmıştır. Bulgular: Börülcenin bakla özellikleri üretici ve tüketiciler açısından en önemli kalite parametresi iken incelenen genotiplerin bakla uzunluğu 12.9-16.6 cm, bakla genişliği 5.1-6.2 mm, bakla çapı 6-7 mm, bakla ağırlığı 2.9-3.9 g, 1000 tohum ağırlığı 120-250.3 g, bakla kuru madde miktarı %12.3-15.3 olarak belirlenmiştir. Verim değerleri 235.5-832.4 kg/da arasında yer alırken en yüksek verim BC 31 genotipinden elde edilmiştir. Sonuç: Elde edilen sonuçlar agronomik özellikler arasında yüksek varyabilite olduğunu gösterirken, istenen tüketim kalitesine sahip ve üstün verimli genotiplerin yerel börülce genotipleri arasındaki genotipik farklıklar kullanılarak elde edilebileceğini ortaya koymaktadır.en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofEge Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleTeksel Seleksiyon Yoluyla Elde Edilen Börülce (Vigna unguiculata L. Walp) Genotiplerinin Agronomik Özelliklerinin Belirlenmesien_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.doi10.20289/zfdergi.539981-
dc.departmentİzmir Ekonomi Üniversitesien_US
dc.identifier.volume56en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage497en_US
dc.identifier.endpage504en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid386330en_US
dc.identifier.scopusqualityQ4-
dc.identifier.wosqualityN/A-
item.openairetypeArticle-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1tr-
Appears in Collections:TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection
Files in This Item:
File SizeFormat 
3080.pdf410.79 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

36
checked on Nov 25, 2024

Download(s)

4
checked on Nov 25, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.