Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14365/441
Title: Is transparency a sign of fraud risk?
Other Titles: Şeffaflık suistimal riskinin bir göstergesi mi?
Authors: Durmuş, Selin
Advisors: Oğuş, Ayla
Keywords: Ekonomi
Economics
Denetim
Control
Kötüye kullanma
Abuse
İç denetim ve iç kontrol
Internal control and internal audit
Şeffaflık
Transparency
Publisher: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Abstract: Fraud risk which has been observed as a separate department within the private and public institutions in many countries and which has been a controversial issue for Federal Bureau of Investigation (FBI), has spread very commonly in Turkey. Generally, the companies deny that they are subject to fraud risk, when they are asked whether their company/ institution confronts fraud cases. Turkey is a not a transparent country, hence is this country vulnerable to fraud cases. As an auditor, I am going to prove that fraud risk is a function of transparency, Turkey is not a transparent country and that it is vulnerable to many fraud risks, because the required conditions for a fraud crime can be easily prepared in this country. My whole thesis will analyze different definitions of fraud risk, under which circumstances it occurs, relationship with transparency index and the transparency of Turkey. I will also point out some samples as a PwC worker. At last, I will emphasize some important auditing strategies that can be applied in order to prevent fraud risk.
Şu sıralar Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI)?nda dahi önemle üzerinde durulan, özellikle gelişmiş ülkelerde birçok özel kuruluşlarda ve kamu kuruluşlarında ayrı birer bölüm olarak incelenmeye başlanan suistimal/ usulsüzlük, Türkiye?de de yaygın bir şekilde kendini göstermektedir. Ancak ?şirketinizde/ kurumunuzda suistimal var mı?? diye sorulduğunda genellikle olduğu inkâr edilmesine rağmen, Türkiye çok şeffaf olmayan bir ülke olarak bu riski yoğun olarak barındırmaktadır. Bir denetçi olarak gözlemlerime de dayanarak, bu tezde şeffaflıkla suistimal riski arasında bir ilişki olduğunu, Türkiye?nin şeffaf bir ülke olmadığını, suistimal riskinin ortaya çıkmasına neden olan unsurların zemininin çok rahat yaratıldığını ve yaygın bir uygulama alanı bulduğunu kanıtlamaya çalışacağım. Tez boyunca öncelikle suistimalin tam olarak ne olduğu, hangi koşullar sonucunda ortaya çıktığı, şeffaflık endeksiyle ilişkisi ve Türkiye?nin şeffaflık derecesi incelenecek; ayrıca bir PricewaterhouseCoopers (PwC) çalışanı olarak yaptığım anketlerle örnekler sunulacaktır. Son olarak da bir firmada en etkin iç denetimin nasıl yapılacağına ve suistimali önlemeye dair politikalar önerilecektir.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=NtBAevXNhYaNqJFoAcdBdpLt5kyVI-RH-TsPVWA3YbySV8PyjOI9MVqU59SAA-II
https://hdl.handle.net/20.500.14365/441
Appears in Collections:Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File SizeFormat 
3466.pdf953.6 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

86
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

42
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.