Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14365/445
Title: Alternative youth identities in Izmir: Popular culture and everyday practices
Other Titles: I·zmir'deki alternatif gençlik kültürleri: Popüler kültür ve gündelik pratikler
Authors: Başkır, Türe Şahin
Advisors: Karanfil, Yüksel Gökçen
Keywords: İletişim Bilimleri
Communication Sciences
Gençler
Youngs
Gençlik
Youth
Günlük yaşam aktiviteleri
Activities of daily living
Kimlik oluşumu
Identity construction
Kültürel kimlik
Cultural identity
Popüler kültür
Popular culture
İzmir
Izmir
Publisher: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Abstract: Bu çalışma, İzmir'de kendilerini 'ana akım'a karşı 'alternatif' olarak tanımlayan genç bireyler tarafından inşa edilen günümüz gençlik kültürel kimliklerini ve kültürel değerlerini anlamayı amaçlamaktadır. Tez boyunca, gençlik kimliğinin ve kültürel anlamlarının nasıl ve hangi koşullarda inşa edildiğinin araştırılması amaçlandığı için gündelik pratikler, kültürel anlamlar ve kimlik oluşumları ile ilgili ayrıntılı verilerin toplanmasını mümkün kılan nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Nitel araştırma yöntemleri içinde ise katılımcı gözlem, gençlik gruplarıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler ve 'alternatif' gençlerin sıklıkla görünür oldukları yerlerin sahipleri ve çalışanları ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın analitik çerçevesi popüler kültür ve kitle kültürü teorileri, kültürel teori, gençlik alt kültür ve post alt kültür teorileri gibi geniş bir yelpazeye yayılan kuramsal tartışmalardan beslenerek oluşturmuştur. İzmir'in Alsancak semtinde gerçekleştirilen ve üç aylık bir süreye yayılan alan çalışmasından toplanan bulgular da bu analitik çerçeve içerisinde değerlendirilmiştir. Tezin alan çalışması verilerinin büyük bir kısmı, 'alternatif' gençlerin odak grup görüşmelerinde vurgu yaptıkları konulara dayanarak oluşturulan temalar üzerinden tartışılmıştır. Genç bireylerin kendi ifadelerinden ortaya çıkan bu temalar üzerinden bir tartışma yürütmenin Türkiye'deki kısıtlı gençlik kültürü literatürüne katkı sağlaması ve yapılacak olan gelecek çalışmalara yol açması hedeflenmiştir.
This thesis examines 'alternative' youth cultural identities in Izmir and their meaning making processes by focusing on their own narratives and everyday life experiences. The study favours from qualitative research methods which offer themselves as more suitable research approaches due to the ways in which they make it possible to collect detailed data concerning daily practices, cultural meanings and identity formations. As data gathering techniques, participant observation, semi structured interviews with youth groups and in-depth interviews with the owners and workers of the places where members of 'alternative' youth hang out are used. The analytical framework of this study is built around a broad range of theories including popular culture and mass culture debates, cultural theory, youth subculture and post subculture theories. The field study, which is conducted in Alsancak suburb of Izmir over a period of three months, is than positioned within this theoretical background. This thesis works towards mapping out a general framework to discuss the prevailing themes among the everyday practices of alternative youth in Izmir with the expectation that this will pave the way for further research both in Izmir and in Turkey with regards to the everyday lives of these young individuals.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=hcgrYffRbz0Z44UJEuLtwWIOHHghw95c08e87k660LDPopswiO7kOzqrETkykJeD
https://hdl.handle.net/20.500.14365/445
Appears in Collections:Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File SizeFormat 
3510.pdf4.4 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

110
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

36
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.