Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14365/46
Title: Demand planning optimization at poultry industry
Other Titles: Bir tavuk eti entegre tesisinde sipariş planlama optimizasyonu problemi
Authors: Özer, Gülsüm
Advisors: Kabak, Kamil Erkan
Gökçe, Mahmut Ali
Keywords: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği
Industrial and Industrial Engineering
Publisher: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Abstract: Piliç eti endüstrisi dinamik bir üretim ortamına ve yoğun rekabete sahiptir. Müşteri siparişlerini karşılama becerisi ile müşteri memnuniyeti piliç eti pazarında öne çıkmada ve stratejik olarak doğru pozisyonda bulunmada başlıca faktörlerdir. Piliç eti endüstrisi ayrışma (birleştirmeden ziyade) üzerine olduğundan, hammaddenin canlı olmasından ve son ürünlerin kısa raf ömürlerine sahip olmasından dolayı ilginç ve zor bir üretim problemi sunmaktadır. Piliç eti üretimi uzun bir yetiştirme dönemine sahiptir. Yetiştirmeden canlılar farklı ağırlık dağılımlarıyla gelmektedir. Taleplere göre en uygun süreç alternatiflerinde kesimlerin yapılmasını sağlamak için iyi senkronize edilmesi gereken dikkatlice dizayn edilmiş bir planlama döngüsüne ihtiyaç vardır. Bu çalışma piliç eti endüstrisinde talep planlamasında uygulanabilecek kar ençoklamasını amaçlayan iki matematiksel model önermektedir. Önerilen modeller günlük mevcut hayvan dağılımını, talepleri, müşteri önceliklerini/kısıtlarını ve son olarak üretim kısıtlarını dikkate almaktadır. Bu modeller, Türkiye'nin en büyük piliç eti üreticilerinden birinden alınan gerçek verilerle test edilmiştir. Sonuçlar daha sonra farklı talep senaryoları ile tartışılmıştır.
Poultry industry has a dynamic production environment and fierce competition. Proficiency at fulfilling the demand and customer satisfaction are the main factors in being at forefront at the market and strategically at the right position. Poultry industry provides an interesting and challenging production problem mainly because it is on disassembly (rather than assembly), the raw material is live and final products have short shelf-lives. Poultry industry has a rather long breeding period. Livestock from breeding comes in different weight distributions. A carefully designed planning cycle that needs to be well synchronized is needed to ensure that the cuts are taken in the most appropriate process alternatives according to demand. This study proposes two mathematical models that aim to maximize profits could be applied for demand planning in poultry industry. The proposed models take into account the daily available livestock distribution, demand, customer priorities / constraints and finally production constraints. The models are tested with real data derived from one of the largest poultry producers of Turkey. The results are further discussed under different demand scenarios.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=MzP7PYssFqdb3WIjlroAkUSWuxNb_mHWxV4O7uyDmueluiq56qSSxuXaqox-eYa7
https://hdl.handle.net/20.500.14365/46
Appears in Collections:Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File SizeFormat 
3644.pdf5.59 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

106
checked on Sep 30, 2024

Download(s)

24
checked on Sep 30, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.