Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14365/490
Title: Does stress enhance latent inhibition
Other Titles: Stresin örtük ketleme üzerinde arttırıcı bir etkisi var mıdır
Authors: Hasanlı, Sayyara
Advisors: Çetinkaya, Seda Dural
Keywords: Psikoloji
Psychology
Kalp hızı
Heart rate
Stres
Stress
Testler
Tests
Örtük ketleme
Latent inhibition
Publisher: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Abstract: Bu çalışmada insanlardaki stress düzeyinin örtük ketleme peformansları üzerindeki etkisi incelenlenmiştir. Örtük ketleme, gözlemcinin görevle ilgisiz fakat tanıdık bir uyaranla karışılaştığı zaman uyaranlar arasında bağlantı kurmada yaşadığı zorlanmayı ifade eder. Bu tezde, kısa süreli olarak zihinsel stresi manipule etmek amacıyla bir şarkı söyleme testi kullanılmıştır. Katılımcıların davranışları deney boyunca video kaydına alınırken, stres manipulasyonu olarak beklemedikleri bir zamanda şarkı söylemeleri istendi. Yaratılan stres manipulasyonuna bağlı olarak katılımcıların şarkı söyledikleri sırada deri iletkenlik seviyelerinde ve kalp atışlarında anlamlı bir artış gözlemlendi. Daha sonra, tanıdıklık etkisinin öğrenme üzerindeki etkisini ölçmek için örtük ketleme testi kullanıldı. Çalışmanın önceden maruz bırakma aşamasında önceden maruz bırakılmış uyarıcı 20 kez sunuldu. Test aşamasında, 20 kez her bir önceden maruz bırakılmış uyarıcı ve katılımcının yeni karşılaştığı uyarıcıdan sonra görev olan uyarıcı katılımcıya sunuldu ve görev olan uyarıcıyı her gördüklerinde cevap vermeleri istendi. Analiz sonuçlarına göre, katılımcıların önceden maruz bırakılmış uyarıcılara verdiği tepki süreleri önceden maruz bırakılmamış uyaranlara verdikleri tepki süresinden daha uzundu. Literatür geçmişiyle paralel olarak, bu çalışmada da stresin örtük ketleme üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Stresin manipulasyon olarak kullanıldığı ve kullanılmadığı iki grubun önceden maruz bırakılmış uyarıcı için tepki süresi karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı bir fark gözlemlendi. Diğer bir değişle, önceden maruz bırakılmış uyarıcılara stres manipulasyonuna mağruz kalan grubun tepki süresi, stres manipulasyonuna mağruz kalmayan grubun tepki süresine nazaran daha uzundur. Benzer olarak, önceden maruz bırakılmamış uyarıcıların test edildiği grupta, stres manipulasyonuna mağruz kalan katılımcıların tepki süresi, stres manipulasyonuna mağruz kalmayan katılımcıların tepki süresine göre daha uzundur. Sonuçlara bağlı olarak, stresin örtük ketleme üzerinde arttırıcı bit etkisi olduğu gözlemlendi.
This work evaluated the influence of stress on latent inhibition performance in humans. Latent inhibition refers to the situation where an observer has difficulties creating associations when encountering an irrelevant but familiar stimulus. Sing-a-song test was used as a stress manipulation to induce the mental stress in short time. Participants were asked to sing a song in an unpredictable moment while they were videotaped. This resulted in an increase in skin conductance level and heart rate. Latent inhibition task was used to measure the effect of familiarity on learning. Preexposed stimulus was presented 20 times in the preexposure phase. In the test phase, target stimulus followed each preexposed stimulus and a novel stimulus 20 times. Participants had to respond to the target stimulus. The results of the analysis indicated that reaction time for preexposed stimulus was higher than reaction time for non-preexposed stimulus. Consistent with some literature, stress was found to have significant impact on latent inhibition in the current study. Statistically significant difference was found between stress and non-stress groups for preexposed stimulus. In other words, preexposed stimulus had higher reaction time in stress group than preexposed stimulus in non-stress group. Similarly, non-preexposed stimulus had higher reaction time in stress group than non-preexposed stimulus in non-stress group.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=hcgrYffRbz0Z44UJEuLtwblXeJyLI4ZEqhnKY1vHqsqWr4Eo_MYPPrX_RnMIdZNS
https://hdl.handle.net/20.500.14365/490
Appears in Collections:Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File SizeFormat 
490.pdf1.2 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

84
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

26
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.