Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14365/5107
Title: The role of self-compassion in the relationship between social anxiety and smartphone addiction
Other Titles: Sosyal kaygı bozukluğu ve akıllı telefon bağımlılığı arasındaki ilişkide öz-şefkatin rolü
Authors: Katırcıoğlu, Hazım Tevfik
Advisors: Ögütcü, Yasemi̇n Meral
Keywords: Psikoloji
Psychology
Publisher: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Abstract: Sosyal kaygı bozukluğu, bireyin diğer bireyler tarafından potansiyel olarak değerlendirilmesine maruz kaldığı bir veya daha fazla sosyal duruma ilişkin yoğun korku veya kaygı ile karakterizedir. Yoğun korku ve kaygı nedeniyle sosyal kaygısı yüksek olan bireyler, sosyal etkileşimlerden geri çekilme ve kendilerini izole etme eğilimi gösterirler. Literatüre bakıldığında, akıllı telefon gibi çevrimiçi etkileşim araçları, yüz yüze görüşme zorunlu olmadığı için sosyal kaygısı olan bireyler için yararlı bir araç olmuştur. Yüz yüze etkileşime gerek olmadığı için, sosyal kaygı bozukluğu yüksek olan bireyler, aşırı akıllı telefon kullanımının istenmeyen sonucu olan akıllı telefon bağımlılığına daha yatkın olabilir. Sosyal kaygı ile akıllı telefon bağımlılığı arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar bulunurken bu ilişkide öz-şefkatin rolünü araştıran bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle, bu çalışma, sosyal kaygı ile akıllı telefon bağımlılığı arasındaki ilişkide öz-şefkatin aracı rolünü incelemektedir. Örneklem, 19-67 yaş arası 204 katılımcıdan oluşmaktadır. Hipotezleri test etmek için Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği, Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği-KF ve Öz-Şefkat Ölçeği kullanılmıştır. Sonuçlar, öz-şefkatin sosyal kaygı ile akıllı telefon bağımlılığı arasındaki ilişkiye önemli ölçüde aracılık ettiğini göstermektedir. Bu çalışmanın, sosyal kaygının akıllı telefon bağımlılığı üzerindeki etkisinde öz-şefkatin aracı rolünü ortaya koyarak literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Social anxiety disorder is characterized by intense fear or anxiety about one or more social situations in which the individual is exposed to potential evaluation by other individuals. Due to intense fear and anxiety, individuals with high social anxiety tend to withdraw from social interactions and isolate themselves. Based on the literature online interaction tools such as smartphones have been a useful tool for individuals with social anxiety because communicating face to face is not mandatory. Since there is no need to interact face to face, individuals with high social anxiety disorder might be more prone to the unwanted consequences of excessive smartphone usage, namely: smartphone addiction. While there are studies that examine the relationship between social anxiety and smartphone addiction, there is no study that investigates the role of self-compassion in this relationship. Thus, the present study examines the mediating role of self-compassion in the relationship between social anxiety and smartphone addiction. The sample consists of 204 participants aging between 19-67 years. To test the hypotheses, Liebowitz Social Anxiety Scale, Smartphone Addiction Scale-SV, and Self-Compassion Scale were used. Results suggest that self-compassion significantly mediated the association between social anxiety and smartphone addiction. It is thought that the present study contributes to the literature by demonstrating the mediating role of self-compassion in the impact of social anxiety on smartphone addiction.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=S2eMu1TIwY_v4mYv58xAryUHgBXjdtBo_Vis4MyHiA-8ax2q430pOHO0ScPTMn77
https://hdl.handle.net/20.500.14365/5107
Appears in Collections:Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File SizeFormat 
836853.pdf1.88 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

268
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

176
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.