Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14365/551
Title: Finansal kiralama sözleşmesinde tarafların borçları
Other Titles: Obligations of contracting parties in financial leasing agreement
Authors: Köktürk, Barışcan
Advisors: Özcan, Cem
Keywords: Finansal kiralama
leasing
6361
3226
kiralayan
kiracı
finansal kiralama şirketi
faaliyet kiralaması.
Financial leasing
leasing
6361
3226
lessor
lessee
leasing company
operating leasing.
Hukuk
Law
Borçlar
Debts
Finansal kiralama
Financial leasing
Geri kiralama
Lease back
Kanunlar 6361 sayılı
Laws 6361 numbered
Sözleşmeler
Contracts
Publisher: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Abstract: Alternatif bir finansman tekniği olarak finansal kiralama, günümüzde önemi giderek artan bir kurumdur. Genellikle üçlü bir ilişki görünümünde olan finansal kiralama sözleşmesinde, tarafların borçları konusu ayrı bir öneme sahiptir; çünkü sözleşme ilişkisinin doğru şekilde yürütülmesi, tarafların menfaatine uygun düşecektir. Tezin amacı; tarafların sözleşmeden doğan borçlarını incelemek, konu kapsamında kalan sorunlu noktaları tespit etmek ve bu sorunlara çözüm sunmaktır. Finansal kiralama sözleşmesinin hükümlerini düzenleyen 1985 tarihli ve 3226 sayılı Kanun, günümüz ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalmıştır. Bunun üzerine 13.12.2012 tarihinde 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu yürürlüğe girmiştir. Bu Kanun finansal kiralama sözleşmesine pek çok yenilik getirmiştir. Bu yeniliklerden konu ile bağlantılı olanlar, mülga Kanun ile karşılaştırılarak ele alınmıştır. Tezde, konuyla ilgili doktrindeki farklı görüşlere, üst Mahkeme kararlarına ve mevzuata atıfta bulunulmuştur. Tezin ilk iki bölümünde, konunun daha iyi anlaşılması için tez konusuna ilişkin ön bilgilere yer verilmiştir. Ayrıca tarafların borçları konusunda uygulamada yanlış bilinen bazı noktalara da değinilmiştir. Birinci bölümde, leasing'in bir süreci ve yöntemi ifade ettiği ve finansal kiralamanın onun bir türü olduğu belirtilerek; leasing'in ortaya çıkışı, neden ortaya çıktığı, türleri, kiracı açısından faydaları, leasing ile finansal kiralamanın bağlantısı, her iki kavrama verilen anlam, ülkemizin leasing ile tanışma süreci ve finansal kiralama işlemlerinde geçirilen aşamalar anlatılmaya çalışılmıştır. Bunların içinde tartışmalı ve önemli bir aşama olan tescil ve şerh konusuna ayrı bir alt başlık açılmıştır. İkinci bölümde, bu defa 6361 sayılı Kanun çerçevesinde finansal kiralama sözleşmesinin tanımı, unsurları, tarafları ve tabi olduğu hükümlerden bahsedilmiştir. Üçüncü ve son bölümde, kiracının ve kiralayanın borçları ve borca aykırılıktan doğan sorumlulukları ele alınmıştır. Bu yapılırken tarafların borçlarına ilişkin hükümler tek tek incelenmiştir.
Financial leasing, as an alternative financing technique, is an entity which has growing importance at the present time. In financial leasing agreements, which generally have trilateral ties, obligations of the parties have particular importance since the proper performance of contractual relations will be in comply with the interests of the parties. This thesis aims at examining the obligations, which stems from the agreements, of the parties, identifying the controversial points within the context of the topic and providing solutions for these controversies. The Law No. 3226, which regulated the provisions of financial leasing contracts and came into force in 1985, was not sufficient to provide solution for daily issues. Thereupon, Financial Leasing, Factoring and Financing Companies Law No. 6361 came into force on 13.12.2012. This Law put a new face on financial leasing contracts. The innovations which were brought by the Law No. 6361 and are related to financial leasing contracts, have been addressed by comparing the Law No.6361 to repealed Law No.3226. In this thesis, it has been referred to different views on the doctrine, higher courts' decisions and related legislations which is germane to financial leasing agreements. Under the first two sections, to clarify the subject of the thesis, preliminary information concerned with financial leasing agreements have been given. Also, points which is misknown in practice have been touched upon. In the first section, it has been tried to explain the emergence of leasing, why it emerged, its types, its advantages in terms of lessee, the connection between leasing and financial leasing and their meanings, historical aspect of leasing in Turkish legal system and the stages of financial leasing, by setting forth the leasing was a process and method and financial leasing was a type of leasing. Registry and commentary, which are controversial points and of great importance have been explained as a subheading. Also, the differences between financial leasing and operating leasing and other leasing types have been described. In the second section, within the framework of Law No. 6361, the definition of financial leasing agreement, its elements, its parties and the law that applies to the contract have been set forth. In the third and the last section, the obligations of both lessor and lessee and their liabilities arising out of infraction have been examined. While it is done, the provisions related to obligations of the parties were examined.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=hcgrYffRbz0Z44UJEuLtwcywYqR26RsDkVgnW9qhuJ0lySk4QHxj8kKJLPPx-l_s
https://hdl.handle.net/20.500.14365/551
Appears in Collections:Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File SizeFormat 
551.pdf1.69 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

126
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

38
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.