Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14365/6558
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorÖztürk, Betül-
dc.date.accessioned2025-11-03T17:02:58Z-
dc.date.available2025-11-03T17:02:58Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.issn2528-9411-
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.17932/IAU.GASTRONOMY.2017.016/gastronomy_v09i20014-
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1326231/gastronomic-tourism-product-journey-of-foods-linked-to-migration-and-religious-practices-in-izmir-culinary-culture-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14365/6558-
dc.description.abstractYemek ve göç arasındaki ilişki, tarih boyunca mutfak kültürünün şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Hem ev sahipleri hem de göçmenler için bir bölgenin tarihi ve coğrafyası, belirli bir mutfak kültüründeki mevcut gıdalarını etkilemektedir. Bu çalışma, üç farklı mutfak öğesinin evrimini kapsamlı bir şekilde incelemektedir: boyoz, sübye ve midye dolma. Bu gıdalar, İzmir mutfağının gelişimine katkıda bulunan ayrılmaz bir bileşeni ve zengin bir mirası temsil etmektedir. Çalışma, bu yiyeceklerin evriminde dinin ve etnik kültürlerin etkisini ve İzmir'in mutfak mirasını nasıl sembolize ettiklerini araştırmaktadır. Bu üç sembolik yiyeceğin tarihsel seyrini izlemek için titiz bir belge analizi yapılmış, göçmenlerin ve diasporalarının ev sahibi mutfak kültürünün evrimi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu çalışmanın bulguları, coğrafi ve tarihsel değişimlerin bu üç sembolik yiyeceğin mutfak geleneklerini etkilediğini ve göçmenler ile ev sahibi nüfus arasındaki etkileşimlerden etkilenen tariflerin uyarlanmasıyla sonuçlandığını göstermiştir. Sonuç olarak, turizm endüstrisinin gastronomi sektörüne de katkıda bulunan benzersiz mutfak ürünleri ortaya çıkmıştır.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.relation.ispartofAydın Gastronomyen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleİzmı̇r Mutfak Kültüründe Göç ve Dini Pratiklerle Bağlantılı Gastronomi Turizmi Ürünü Gıdaların Gastronomi Turizmi Ürün Yolculuğuen_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.doi10.17932/IAU.GASTRONOMY.2017.016/gastronomy_v09i20014-
dc.departmentİzmir Ekonomi Üniversitesien_US
dc.identifier.volume9en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage487en_US
dc.identifier.endpage501en_US
dc.institutionauthorÖztürk, Betül-
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid1326231-
dc.identifier.scopusqualityN/A-
dc.identifier.wosqualityN/A-
item.openairetypeArticle-
item.grantfulltextnone-
item.cerifentitytypePublications-
item.languageiso639-1en-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.fulltextNo Fulltext-
crisitem.author.dept12.02. Gastronomy and Culinary Arts-
Appears in Collections:TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection
Show simple item record



CORE Recommender

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.