Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14365/6558Full metadata record
| DC Field | Value | Language |
|---|---|---|
| dc.contributor.author | Öztürk, Betül | - |
| dc.date.accessioned | 2025-11-03T17:02:58Z | - |
| dc.date.available | 2025-11-03T17:02:58Z | - |
| dc.date.issued | 2025 | - |
| dc.identifier.issn | 2528-9411 | - |
| dc.identifier.uri | https://doi.org/10.17932/IAU.GASTRONOMY.2017.016/gastronomy_v09i20014 | - |
| dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1326231/gastronomic-tourism-product-journey-of-foods-linked-to-migration-and-religious-practices-in-izmir-culinary-culture | - |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14365/6558 | - |
| dc.description.abstract | Yemek ve göç arasındaki ilişki, tarih boyunca mutfak kültürünün şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Hem ev sahipleri hem de göçmenler için bir bölgenin tarihi ve coğrafyası, belirli bir mutfak kültüründeki mevcut gıdalarını etkilemektedir. Bu çalışma, üç farklı mutfak öğesinin evrimini kapsamlı bir şekilde incelemektedir: boyoz, sübye ve midye dolma. Bu gıdalar, İzmir mutfağının gelişimine katkıda bulunan ayrılmaz bir bileşeni ve zengin bir mirası temsil etmektedir. Çalışma, bu yiyeceklerin evriminde dinin ve etnik kültürlerin etkisini ve İzmir'in mutfak mirasını nasıl sembolize ettiklerini araştırmaktadır. Bu üç sembolik yiyeceğin tarihsel seyrini izlemek için titiz bir belge analizi yapılmış, göçmenlerin ve diasporalarının ev sahibi mutfak kültürünün evrimi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu çalışmanın bulguları, coğrafi ve tarihsel değişimlerin bu üç sembolik yiyeceğin mutfak geleneklerini etkilediğini ve göçmenler ile ev sahibi nüfus arasındaki etkileşimlerden etkilenen tariflerin uyarlanmasıyla sonuçlandığını göstermiştir. Sonuç olarak, turizm endüstrisinin gastronomi sektörüne de katkıda bulunan benzersiz mutfak ürünleri ortaya çıkmıştır. | en_US |
| dc.language.iso | en | en_US |
| dc.relation.ispartof | Aydın Gastronomy | en_US |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
| dc.title | İzmı̇r Mutfak Kültüründe Göç ve Dini Pratiklerle Bağlantılı Gastronomi Turizmi Ürünü Gıdaların Gastronomi Turizmi Ürün Yolculuğu | en_US |
| dc.type | Article | en_US |
| dc.identifier.doi | 10.17932/IAU.GASTRONOMY.2017.016/gastronomy_v09i20014 | - |
| dc.department | İzmir Ekonomi Üniversitesi | en_US |
| dc.identifier.volume | 9 | en_US |
| dc.identifier.issue | 2 | en_US |
| dc.identifier.startpage | 487 | en_US |
| dc.identifier.endpage | 501 | en_US |
| dc.institutionauthor | Öztürk, Betül | - |
| dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
| dc.identifier.trdizinid | 1326231 | - |
| dc.identifier.scopusquality | N/A | - |
| dc.identifier.wosquality | N/A | - |
| item.openairetype | Article | - |
| item.grantfulltext | none | - |
| item.cerifentitytype | Publications | - |
| item.languageiso639-1 | en | - |
| item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
| item.fulltext | No Fulltext | - |
| crisitem.author.dept | 12.02. Gastronomy and Culinary Arts | - |
| Appears in Collections: | TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collection | |
CORE Recommender
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.