Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14365/747
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorÖztürk, Betül-
dc.contributor.authorKara, Buse Nur-
dc.date.accessioned2023-06-16T12:39:12Z-
dc.date.available2023-06-16T12:39:12Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=FgmkGchPKo23qQqBeqzVZqQL2MA13zGgmTxB9cPfsH2HmpFcUkjyWuno3rNvkpZ0-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14365/747-
dc.description.abstractBu calisma, alerjen uyarılarını analiz ediyor. Yiyecek ve içecek sektörü çevre ve toplum üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu sektör, tasarım ve sağlık sektörü ile iç içedir. Yiyecek ve içecek sektörü için en önemli sorunlardan biri insan sağlığı ile ilgili olumsuz etkilerdir. Alerjenler en önemli sağlık sorunlarından biridir. İnsanlar alerjenler nedeniyle birçok olumsuzluk yaşamaktadır. Bu olumsuzlukların birçok nedeni vardır. Tüketicilerin yanlış tercihleri ana etkenlerden biridir. Ayrıca, alerjen uyarılarının yanlış beyanı, eksik bilgisi veya fark edilmemesi nedeniyle ciddi problemler ortaya çıkabilir. Bu problemler ancak tasarımla çözülebilir. Yiyecek seçimlerini daha güvenilir hale getirmek için daha verimli bir tasarım gerekir. Alerjenler, müşterilerin seçimlerini daha güvenilir hale getirebilecek şekilde yeniden tasarlanmalıdır. Bu çalışmada yeni alerjen uyarılarına yönelik menü tasarımı incelenmiştir. Renk tipografisini belirlemek için anket uygulanmıştır. Online anket sonucunda, renkli alerjen sembollerinin tüketici seçiminde olumlu bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. İnsanlar için bu kullanımın, daha açıklayıcı ve anlaşılır olduğu belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractThis thesis analyzes the allergen warnings. The food and beverage industry has a significant impact on the environment and society. The food and beverage industry is intertwined with the design and health sector. The most important problem in the food and beverage sector is health-related adverse effects. Allergens are one of the most important health problems. People suffer from many negatives due to allergens. There are lots of reasons for health effects. The wrong choices of restaurants by consumers is the main effects. Also, there are serious problems in the design of allergens noticeable. These problems can only be solved by design. A more efficient design is required to make food choices more reliable. Allergen warnings should be redesigned so that customers can make their choices more reliable. In this study, the menu design for the allergies was studied. A questionnaire was performed to the customers to determine the color, typography. As a result of the online survey, it has been found that colored allergen symbols have a positive effect on consumer selection. It has been determined that people find this use more descriptive and understandable.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherİzmir Ekonomi Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiken_US
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectEndüstri Ürünleri Tasarımıen_US
dc.subjectIndustrial Designen_US
dc.subjectİşletmeen_US
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.subjectAlerjenleren_US
dc.subjectAllergensen_US
dc.subjectMenüen_US
dc.subjectMenuen_US
dc.subjectMenü tasarımıen_US
dc.subjectMenu designen_US
dc.subjectMenü yönetimien_US
dc.subjectMenü managementen_US
dc.subjectTüketici davranışıen_US
dc.subjectConsumer behavioren_US
dc.subjectTüketici tercihlerien_US
dc.subjectConsumer preferencesen_US
dc.subjectYiyecek içecek hizmetlerien_US
dc.subjectFood and beverage servicesen_US
dc.subjectYiyecek içecek sektörüen_US
dc.subjectFood and beverage sectoren_US
dc.titleAllergen warnings in menu designen_US
dc.title.alternativeMenü tasarımında alerjen uyarılarıen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.departmentİEÜ, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Tasarım Çalışmaları Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage70en_US
dc.institutionauthorKara, Buse Nur-
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid560302en_US
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypeMaster Thesis-
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1en-
Appears in Collections:Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tez Koleksiyonu
Files in This Item:
File SizeFormat 
747.pdf1.59 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

294
checked on Sep 30, 2024

Download(s)

104
checked on Sep 30, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.