Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14365/87
Title: Arkeolojik alanların korunmasında dijital sunum: Teos çalışması
Other Titles: Digital presentation for archaeological site preservation: The case of Teos
Authors: Üçok, Işılay
Advisors: Varinlioğlu, Güzden
Keywords: Arkeoloji
Archeology
Publisher: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Abstract: Türkiye'de arkeolojik alanların sunulması üzerinde yapılan araştırmalar ekonomik nedenler, planlamadaki aksaklıklar ve sunum olanaklarının eksikliği nedeniyle sınırlıdır. Arkeolojik alanlar ile ilgili koruma politikaları, plansız kentleşme, doğal afetler, toplumsal farkındalığın yetersiz olması ve ekonomik kaynakların kısıtlı olması nedenleriyle daha az sürdürülebilir olmaktadır. Dijital sunum teknoloji çağının önde gelen yöntemi haline gelmektedir. Dijital sunum yöntemleri, fiziksel sunum yöntemleri kadar önemli hale gelmektedir. Bu çalışma kapsamında, dijital sunum kültürel miras konusunda farkındalık yaratmak için bir araç olarak kullanılmaktadır. Seçilen mimari ve obje ölçeğindeki arkeolojik buluntular, katı modelleme ve fotoğraf temelli modelleme ile yeniden canlandırılmıştır. İki modelleme yöntemi, kalıntıların taşıdığı tarihi ve kültürel bilginin aktarımı ve bağlam ile ilişkilerinin doğruluğunu oluşturmak açısından karşılaştırılmıştır. Arkeolojik malzemenin katı modelleme ve fotoğraf temelli modellemeleri örtüştürülerek bir dijital koruma yöntemi önerilmiştir.
Presentation policies regarding archaeological sites are limited because of the limited economic resources, planning disruption, and lack of presentation methods. Presentation policies regarding archaeological sites are becoming less sustainable because of unplanned urbanization, natural disasters, lack of public awareness, and limited economic resources. Conventional presentation techniques alone have become inadequate whereas digital presentation becomes the forerunner method in the age of technology. Digital presentation methods become equally important as analogue presentation methods. Within the scope of the thesis, digital presentation is used as a tool to raise awareness for cultural heritage. A study on solid and image-based modeling of selected remains in both an architectural and object scale is reconstructed. These two modeling methods are compared in terms of transferring the accurate historical and cultural data and being context dependent. A digital preservation method is proposed by overlapping the solid models and image-based models of the remains.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=q3-d9QtLoVA2OMExHSkJpSazaJIQyeEicyMQU5SUPAEn2AOH70fMK_6SopEPS-V2
https://hdl.handle.net/20.500.14365/87
Appears in Collections:Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File SizeFormat 
87.pdf4.96 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

88
checked on Sep 30, 2024

Download(s)

140
checked on Sep 30, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.