Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14365/104
Title: Envy at workplace: An exploratory study
Other Titles: İş yerinde kıskançlık: Keşifsel bir çalışma
Authors: Günerergin, Mert
Advisors: Çangarlı, Burcu Güneri
Keywords: İşletme
Business Administration
Beyaz yakalı
White collar
Kıskançlık
Jealousy
Motivasyon
Motivation
Sosyal karşılaştırma
Social comparison
Çalışanlar
Workers
Çalışma ortamları
Work environment
Örgütsel davranış
Organizational behavior
Publisher: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Abstract: Kıskançlık, hoşa gitmeyen fakat insan olmanın bir sonucu olan yaygın bir histir. Her kültürde bu duyguyu ifade edecek bir sözcük bulunmaktadır ve herkes bu duyguyu hissedebilecek kapasitededir. Bu nedenle kıskançlık, yıllar boyunca farklı perspektiflerden çok sayıda çalışmaya konu edilmiştir. Sosyal bilimciler kıskançlığı, memnuniyetsizlik yaratan bir kıyaslamanın sonucunda tecrübe edilen bir his olarak tanımlar. Örgütler sosyal kıyaslamalar için besleyici bir ortam sağladığından, kıskançlık konusunun yönetim bilimcilerin ilgisini çekmesi şaşırtıcı değildir. Fakat yönetim literatürü incelendiğinde, kıskançlık üzerine bütüncül bir yaklaşımın eksik olduğu sonucuna varılmaktadır. Bu eksikliği gidermek amacıyla bu tez, işyerinde kıskançlık konusuna bütünsel bir yaklaşım getirmeyi amaçlamaktadır. Bu bütünsel perspektife ulaşabilmek ve daha derin bir kavrayış edinmek için bu tezde nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Yorumlamacı bir bakış açısıyla, İzmir'de farklı sektörlerden 45 beyaz yakalı çalışanla 10 odak grubu toplantısı ve 7 derinlemesine mülakat yapılmıştır. Çalışma bulguları, "ne" ve "nasıl" sorularını yanıtlamıştır. Bulgular, bir yandan "Kıskançlığı tetikleyen, etkileyen nedir ve işyerinde hangi sonuçlara yol açar?" sorularını yanıtlamanın yanı sıra işyerinde kıskançlık konusuna bütünsel bir modelle katkıda bulunmaktadır. Öte yandan, çalışma "İşyerinde kıskançlık nasıl yönetilir?" sorusunu yanıtlayarak, uygulayıcılara, işyerinde kıskançlığın nasıl yönetileceğine ve bunun çalışanlar için bir güdüleme aracı olarak nasıl kullanılabileceğine dair önerilerde bulunmaktadır.
Envy is a common emotion which is unpleasant, but still a consequence of being a human. Most cultures have a word for envy and almost everyone is capable of feeling it. Thus, envy is subjected to myriad of studies in different perspectives through years. Scholars define envy as an emotion that is experienced as a consequence of an unfavorable comparison. Since organizations provide a nurturing environment for social comparison, it is not surprising that envy gets the attention of management scholars. However, best to my knowledge, there is a lack of holistic view about envy in the management literature. With this gap in mind, this dissertation aims to provide a holistic view about envy at workplace. To be able to achieve a holistic perspective and get deeper understanding about the phenomenon, this research adopts qualitative research methods. Through an interpretivist approach, 10 focus group meetings and 7 in-depth interviews are conducted with 45 white collar employees from various sectors, in İzmir, Turkey. Findings of the study answered three "what?" and one "how?" questions. On one hand, the findings answers "What triggers? What affects? And what are the outcomes of envy at workplace?", and contributes to the theory by providing a holistic model of envy at workplace. On the other hand, the findings answer the question "How to manage envy at workplace?" and make suggestions to practitioners about how to manage envy and use it as a motivational tool for their employees.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=DPTyuy3wRPq_qvCPSqUB6_LlUS3FlfEZ4wvfLhRX2mo18EYX7fq5Ab1lsjeTNfy8
https://hdl.handle.net/20.500.14365/104
Appears in Collections:Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File SizeFormat 
45.pdf2.19 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

232
checked on Aug 19, 2024

Download(s)

82
checked on Aug 19, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.