Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14365/258
Title: Covid-19 impact on food supply chains
Other Titles: Covıd-19'un gıda tedarik zincirine etkisi
Authors: Drame, Cherıf Younouss
Advisors: Demir, Muhittin Hakan
Keywords: İşletme
Business Administration
COVID 19
COVID 19
Gıda güvencesi
Food security
Gıda işletmeleri
Food companies
Gıda temini
Food supply
Gıda tüketimi
Food consumption
Publisher: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Abstract: Son iki yılda COVID-19 dünyaya yayıldı ve işletmeler, endüstriler küçük ve orta ölçekli işletmeler için zorluklar yarattı. COVID-19 salgını dünyanın tüm bölgelerini etkiledi. Bu nedenle gıda tedarik zincirleri bu evrensel kriz döneminde çeşitli zorluklarla karşılaştı. Gıda tedarik zincirleri, bir ürünün detaylandırılmasında yer alan süreçlerin toplamı olarak tanımlanır (gıdalarımız, sofralarımızda sonra erer).COVID 19, gıdaya erişimi kesintiye uğrattı ve gıda güvenliğini etkiledi ve kişisel ve halk sağlığı için ciddi sonuçlar doğurdu (Niles ve diğerleri, 2020). Sonuç olarak bu salgın, şirketlerin, esneklik adı verilen önğörülemeyen herhangi bir durum veya olayla başa çıkma becerisine meydan okudu. Gıda kıtlığının bir sonucu olarak yaşanan panik, gıdaların depolanmasına ve daha birçok zorluğa yol açtı. Bu tezin amacı, COVID 19'un gıda tedarik zincirleri üzerindeki etkisini farklı yöntemler kullanarak belirlemektir.
Over the last two years, COVID-19 has spread around the world, creating challenges for businesses, industries, small and medium-sized businesses. The COVID-19 pandemic has affected all areas of the world. That's why food supply chains faced several difficulties during this universal crisis period. Food supply chains are defined as a sum of the processes involved in the elaboration of a product (food ending in our tables). COVID-19 disrupted access to food and affected food security, with serious consequences for personal and public health (Niles et al., 2020). As a result, this pandemic has challenged companies' ability to cope with any unforeseen situation or event called resilience. The panic as a result of food shortage led to food storage and many more difficulties. The purpose of this thesis is to determine the impact of COVID-19 on food supply chains by using different methods.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=sELqxhTlFGAjsbjOuuiyCCCsjGG1GdfzBFzu2lS1ldYIXASNqoTfMXaBVgSuOK3z
https://hdl.handle.net/20.500.14365/258
Appears in Collections:Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File SizeFormat 
258.pdf864.5 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

176
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

138
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.