Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14365/273
Title: Exploration of negative space in the Faculty of Fine Arts and Design building at Izmir University of Economics
Other Titles: İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi binasının negatif mekân keşfi
Authors: Seyedalıpour, Seyedehmahboubeh
Advisors: Pasin, Burkay
Keywords: negatif alan
boş alan
algı
İzmir Ekonomi Üniversitesi
Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi binası
negative space
empty space
perception
Izmir University of Economics
Faculty of Fine Arts
and Design building.
Mimarlık
Architecture
Publisher: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Abstract: Mimari mekan tasarlamak hem eğitimde hem de uygulamada önemli bir konudur. Mimari mekan, sürekli olarak incelenir ve kullanımı için değiştirilir. Mekanın sınırlamasını anlamak, küresel sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda tüketim mantığını tersine çevirmenin anahtarıdır. Bu çalışmanın kapsamı, mimarlıkta negatif mekan kavramına odaklanılmasıyla tanımlanmaktadır. Negatif mekan, her tasarım projesinde etkili bir araç olarak mimari tasarımı hem yapısal hem de estetik olarak iyileştirebilir. Sanatsal ve estetik çekiciliğin ötesinde, negatif alan, alanın kullanılabilirliğini ve işlevselliğini optimize edebilir. Birincil ve ikincil kaynaklardan toplanan verilere dayanarak, çalışmanın amacı üç yönlüdür: (1) mimaride negatif alan ve farklı türlerini incelemek ve sınıflandırmak; (2) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi (FFAD) binasının mimari tasarımındaki seçilmiş sayıdaki negatif alanları ve bunların yazar tarafından nasıl algılandığını araştırmak; (3) bu negatif mekanların kasıtlı tasarımın özelliklerine sahip olup olmadığını veya rastgele tasarım sürecinin sonuçları olup olmadığını analiz etmek. Bu çalışmanın bulguları, mimaride negatif mekan ve çeşitli türleri hakkında yeni bir sınıflandırma sunarak literatüre katkıda bulunmaktadır. Çalışma aynı zamanda, tasarımın verimliliğini artırmak için negatif alan kavramını nasıl kucaklayacaklarını bilme konusunda mimarlar arasında bir bilgi boşluğu olduğunu da vurgulamaktadır.
Designing architectural space is a major subject in both education and practice. Architectural space is continuously studied and modified for its usage. Understanding the limitation of space and its implications on the built environment is key to revert the logic of consumption. The scope of this present study is defined by its focus on the concept of negative space in architecture. Negative space, as an effective tool in every design project, can improve architectural design both structurally and aesthetically. Beyond the artistic and aesthetic appeal, negative space can optimise usability and functionality of space. Based on the data gathered from primary and secondary sources, the aim of the study is threefold: (1) to examine and classify negative space and its different types in architecture; (2) to investigate a selected number of negative spaces in the architectural design of the Faculty of Fine Arts and Design (FFAD) building and how they are perceived by the author; (3) to analyze whether these negative spaces have the properties and characteristics of intentional design or they are the results of random design process. The findings of this study contribute to the literature by offering a new classification of negative space and its various types in architecture. The study also highlights that there is a knowledge gap among architects in knowing how to embrace the concept of negative space to improve the efficiency of design.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=v7BkNnnepTnbhn8rNR77LanTuYcOdYF_2I51ijheagX9uJRM3tl4INbpV_Z1QtF0
https://hdl.handle.net/20.500.14365/273
Appears in Collections:Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File SizeFormat 
02730.pdf5.15 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

90
checked on Aug 19, 2024

Download(s)

56
checked on Aug 19, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.