Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14365/298
Title: İş sırrının korunması ve rekabet yasağı sözleşmesi
Other Titles: Protection of business secret and non-competition agreement
Authors: Yaprak, Işılay
Advisors: Limoncuoğlu, Alp
Keywords: Hukuk
Law
Publisher: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Abstract: İşçinin iş sözleşmesi gereği, iş ilişkisi sırasında işletmeye ait özel bilgilere, işletmenin faaliyet alanına, işverenin iş sırlarına ve müşteri çevresine ilişkin önemli bilgilere vakıf olması mümkündür. İş sırrı niteliğindeki bilgilerin iş ilişkisinin bitiminden sonra kullanılması işverenin piyasadaki rekabet gücünü oldukça zayıflatacak bir durumdur. Bu tehlikeye kars¸ı is¸verenin haklı menfaatinin korunması için is¸çilerin çalıs¸tıkları süre boyunca is¸verenleriyle rekabet etmesi kanunen yasaklanmıs¸ ve is¸ sözles¸mesinin sona ermesiyle birlikte kanunda belirtilen sınırlamalar doğrultusunda is¸çi ile yapılan rekabet yasagˆı sözleşmesi imkanı is¸verene sagˆlanmıs¸tır. Kural olarak rekabet yasağı sözleşmesi tek tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir. Rekabet yasağı sözleşmesi ile birlikte işçi işveren ile olan hizmet sözleşmesinin son bulmasından sonra belirlenen yerlerde, belirlenen süreyle ve belirlenen konularda işvereni ile rekabet etmemekle yükümlü olur. Ancak işçi iş sözleşmesinin sona ermesiyle birlikte işvereni ile rekabete girişecek bir davranıştan kaçınma borcu altındayken işverenin her hangi bir karşı edimde bulunma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu durum işçinin ekonomik geleceğini tehlikeye düşürmektedir. Zira rekabet yasağı kaydı, işçinin anayasa ile korunan çalıs¸ma özgürlügˆüne önemli bir müdahaledir. Rekabet yasağı kaydı, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 444 ile 447. maddelerinde düzenlenmiştir. Her ne kadar rekabet yasağı sözleşmesi mevcut hükümler çerçevesinde düzenlenmiş ve bir takım sınırlamalara yer verilmişse, işçinin ekonomik geleceği ve işverenin korunması gereken haklı menfaati arasındaki dengeyi sağlayabilme açısından yetersiz kalmıştır. Kanaatimizce bu dengenin sağlanması ve olması gereken hukuk düzeyine ulaşabilmek adına yeni bir yasal düzenlemenin yapılması isabetli olacaktır.
Under favour of the employment contracts,it is possible for the employee to have knowledge abvout employers private informations, the business secrets and also can acces the customer environments during the business relations.After the termination of contract of employment, the usage of employers business secret informations may weaken the employers competitive power in the market. In order to protect the rightful interests of the employer, there is a contract which called non-competition agreements. The non, competetition registration is regulated in articles 444 and 447 of the number of 6098 Turkish Code of Obligations. Although the non-competition agreement is regulated within the framework of the existing provisions and some restrictions, there is an insufficiency in terms of en-suring the balance between the economic future of the worker and the rightful inter-est of the employer that should be protected. In our opinion, it would be appropriate to make a new legal arrangement in order to achieve this balance and to reach the required legal level.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=v7BkNnnepTnbhn8rNR77LUu_hueoDW4t2C_lnTowDii4r4G21zSSfJK5Jkgtg5Np
https://hdl.handle.net/20.500.14365/298
Appears in Collections:Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File SizeFormat 
2130.pdf2.45 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

114
checked on Nov 25, 2024

Download(s)

580
checked on Nov 25, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.