Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14365/318
Title: Video oyunlarının Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku kapsamında değerlendirilmesi
Other Titles: The evaluation of the video games as a work within the scope of Law on Intellectual and Artistic Works
Authors: Yetiş, Hakan
Advisors: Kubilay, Huriye
Keywords: Hukuk
Law
Bilgisayar oyunları
Computer games
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu
Intellectual and Artistic Work Law
Fikri mülkiyet hukuku
Intellectual property law
Multimedya
Multimedia
Oyunlar
Games
Video oyunları
Video games
Publisher: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Abstract: Tarihsel süreçte, teknolojik gelişmeler hayatın birçok alanını etkilemiştir. Fikri hukuk kapsamında değerlendirildiğinde, mevcut eser türleriyle birlikte karmaşık yapısal unsurlar içeren video oyunları gibi farklı yaratımların ortaya çıktığı görülmektedir. Video oyunları, günümüzde, sade ve basit yapısından tamamen uzaklaşarak, farklı uzmanlık gerektiren birçok farklı yapının bir araya gelmesi sonucunda, dünya çapında en yaratıcı eğlence endüstrisi konumuna gelmiştir. Son yıllarda, milyar dolarlık bir endüstri haline gelen video oyun endüstrisinde, video oyunlarının fikri hukuk kapsamında korunması hususu ile hukuk düzenlerinde herhangi bir düzenleme yer almamaktadır. Video oyunlarının hukuki açıdan nitelendirilmesi konusundaki belirsizlik maalesef çeşitli ihlallere sebebiyet vermektedir. Tez kapsamında, video oyunlarının korunmasına yönelik yaklaşımların daha iyi anlaşılması maksadıyla, video oyunlarının tanımı ve yapısal unsurları, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser olarak kabul edilmesi ve korunması için gereken şartlar, uluslararası ve yabancı hukuk düzenindeki mevcut durum ve video oyunlarının diğer eser türleri doğrultusunda değerlendirilmesine yer verilmek suretiyle bir analiz yapılmıştır. Özellikle, tezde yer alan mahkeme kararlarında, video oyunlarının diğer eser türleri ile kıyaslandığı ve bu minvalde bir çözüme başvurulduğu ve bununla birlikte her mahkeme kararında video oyunlarının hukuki olarak nitelendirilmesi için bir üst kavramın arandığı görülmektedir.
Technological advancements have had an impact upon many areas of life during the historical process. Considered within the scope of intellectual property law, it is observed that different creations such as video games containing complex structural elements have emerged along with the existing types of work. Video games have become the most creative entertainment industry across the world as a result of the combination of many different structures that require different specializations by completely moving away from their plain and simple structure. In the video game industry that has become a billion-dollar industry in recent years, there is no regulation in the legal order regarding the protection of video games under intellectual property law. The uncertainty about the legal qualification of video games, unfortunately, causes various violations. In the scope of the thesis, an analysis was performed in order to better understand the approaches to the protection of video games through the definition and structural elements of video games, the conditions required for them to be accepted and protected as a work within the scope of the Law on Intellectual and Artistic Works, the current situation in the international and foreign legal order, and an evaluation on video games in terms of other types of works. Although video games are compared with other types of works and a solution is applied within this direction in the court decisions referred in the thesis and it is also observed that a higher concept is sought in every court decision to qualify video games as legal.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=9MiDp3x86xrwjpi5-14w-dKDvBuWSKhTYx4tRZ8h_KwvWYnk5ndnBvVq9ih9O8Rp
https://hdl.handle.net/20.500.14365/318
Appears in Collections:Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File SizeFormat 
2302.pdf1.7 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

132
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

186
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.