Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14365/404
Title: The role of the gastronomy in regeneration of former industrial districts
Other Titles: Eski endüstriyel bölgelerin yenilenmesinde gastronominin rolü
Authors: Kamiloğlu, Tolgahan
Advisors: Öner, Aslı Ceylan
Keywords: Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Gastronomy and Culinary Arts
Publisher: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Abstract: Bu çalışma, büyük kentlerde yer alan eski sanayi bölgelerinde yaratıcı ve kültür endüstrilerine dayalı kentsel dönüşüm çabalarına odaklanmaktadır. Yapılan çalışma özellikle gastronomi alanının bu yenilenme sürecine katkısını ve rolünü araştırıyor. Bunu yaparken, dünyanın belli başlı şehirlerinde küreselleşmenin yaratıcı kültür endüstrilerine odaklanan bir kentsel yeniden yapılanmaya nasıl yol açtığına dair literatürü gözden geçirmektedir. Tez aynı zamanda dünyanın dört bir yanından kentsel dönüşüm yaşamış ve yaratıcı kümeleri kendine çeken on farklı eski sanayi bölgesinin derinlemesine bir incelemesini sunmaktadır. Bu on örnek, yaratıcı ve kültürel merkezler olmanın yanı sıra sahip olduğu gastronomik alanların ve yapıların önemine göre seçilmiştir. Çalışma aynı zamanda İzmir'de eski bir sanayi bölgesi olan Darağaç Mahallesi'ne odaklanmaktadır. Geçmişte etkin biçimde sanayi bir sanayi bölgesi olarak kullanılan ve daha sonraki süreçte atıl şekile dönüşen Darağaç, konumu, mevcudiyeti ve mekanın işlevselliği gibi nedenlerle son yıllarda sanatçıları cezbetmiştir. Darağaç kolektifinin kurulması ile birlikte, bölge sergiler ve sanat aktiviteleri sayesinde sanatseverleri kendine çekmeye başlamış ve bazı yaratıcı sektör temsilcilerinin de buraya taşınmasına ön ayak olmuştur. Tez, gastronominin Darağaç'ın yeni kimliğine entegre olma potansiyeline sahip olup olmadığını literatür ve röportajlar yardımıyla anlamayı amaçlamıştır. Sonuçlar, yeni gastronomi tesislerinin gerekli görülmesine rağmen, gastronominin bölgeye daha fazla insanı çekebileceği için soylulaştırmaya da yol açabileceğine dair bir endişe olduğunu göstermektedir.
This study focuses on the urban regeneration efforts in cities based on creative and culture industries specifically in the former industrial districts. In this regeneration process, the study specifically explores the role of gastronomy industry. In doing this, the thesis reviews the literature on how globalization led to an urban restructuring in certain cities of the world that is focused around creative and culture industries. Then, the thesis offers an in-depth review of ten different former industrial districts from around the world that have experienced urban regeneration and attracted creative clusters. Aside from being creative and cultural hubs, these ten examples are chosen based on the importance of gastronomic facilities. The study then focuses on a former industrial district in İzmir, Turkey: Darağaç Neighborhood. As a former industrial district, Darağaç has attracted artists in recent years based on its location, availability and affordability of space. Since the foundation of Darağaç collective, the area started to attract art lovers during exhibitions and some creative sector businesses also moved here. So far, Darağaç has successfully protected its identity as a thriving artistic and cultural hub.Through the help of literature and interviews, the thesis aimed to understand whether or not gastronomy has the potential to be integrated into the new identity of Darağaç. The results suggest that although new gastronomic facilities are deemed necessary, there is a concern that they might also lead to gentrification as gastronomy might attract more people to the area.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=kIrIdtdJ31bRgjb6fHvMUQ_N-PL_dBMOIR6NmPe_vFbXN_FE90kAUn5JB1AUSTRz
https://hdl.handle.net/20.500.14365/404
Appears in Collections:Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File SizeFormat 
3064-771423.pdf3.19 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

210
checked on Sep 9, 2024

Download(s)

94
checked on Sep 9, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.