Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14365/4856
Title: Can architecture heal? Biophilic principles in the design of healthcare spaces
Other Titles: Mimarlık iyileştirebilir mi? Sağlık alanlarının tasarımında biyofilik ilkeler
Authors: Gülteki̇n, Gi̇zem
Advisors: Gönlügür, Emre
Keywords: Mimarlık
Architecture
Publisher: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Abstract: Bu tezin amacı, mimarinin, biyofilik tasarım ilkeleri yardımıyla, sağlık mekanlarındaki iyileşme sürecine katkıda bulunup bulunamayacağını araştırmaktır. Biyofili hipotezi, doğanın yapılı çevreye dahil edilmesi gerektiğini savunur. Doğa, uzun süredir mimarinin odak noktası olmuş ve özellikle sağlık yapılarında, doğanın iyileştirici gücünün daha belirgin hale gelmiştir. Ancak kentleşmenin başlamasıyla birlikte, insanlar doğa ile daha az etkileşimde bulunmuş ve çevreye verilen zararı göz ardı ederek yalnızca işlevsel çıkarlara odaklanmıştır. Doğa ile etkileşimin insan için bir dürtü olduğu savunulurken, günümüzdeki yapılı çevrelerde bu etkileşimin göz ardı edilmesi özellikle kullanıcı sağlığı ve psikolojisi üzerinde birçok olumsuz etkiye neden olmuştur. Bu tez, kullanıcıları doğrudan etkileyen sağlık mekanlarına odaklanarak, mimarinin iyileştirmedeki etkinliğini incelemektedir. Mevcut literatür gözden geçirilerek, sağlık ortamlarının daha bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmesi, aidiyet duygusuna ve doğa ile etkileşime daha fazla önem verilerek iyilik haline katkıda bulunulması gerektiği belirtilmiştir. Bunu ele almak için, kullanıcının doğuştan gelen doğa sevgisine hitap eden biyofilik tasarım ilkelerinin, terapötik ve davetkar ortamı teşvik etmek için bir araç olarak kullanılıp kullanılamayacağı tartışılmıştır. Bu tartışmayı desteklemek amacıyla, sağlık alanlarının tasarımında biyofilik ilkelerin uygulanabilirliği mevcut literatür desteği ile incelenmiştir. Bu çalışmada, biyofilik özelliklere sahip olduğu varsayılan, coğrafi olarak farklı ve yakın tarihte inşa edilmiş sağlık tesislerinden örnekler seçilmiştir. Bu örnekler, Kellert ve Calabrese (2015) tarafından sunulan biyofilik ilkeler çerçevesinde değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma, biyofilik tasarım ilkelerinin doğayı sağlık hizmetleri alanlarına entegre etmede yararlı olabileceğine dair kanıtlar sunmaktadır, ancak sağlık ve esenlik üzerindeki etkilerini değerlendirmek için daha fazla inceleme yapılması gerekmektedir.
The aim of this thesis is to investigate whether architecture can contribute to the healing process in healthcare spaces with the help of biophilic design principles. The biophilia hypothesis argues that nature should be included in the built environment. A long-standing focus of architecture has been nature, especially in healthcare buildings where nature's healing power has become more apparent. With the onset of urbanization, people have become less engaged with nature and only focus on functional interests, ignoring the damage caused to the environment. While it is argued that interacting with nature is an impulse for humans, ignoring this interaction in recent built environment has caused many negative effects especially on user health and psychology. This thesis examines the effectiveness of architecture in healing, focusing on healthcare spaces that directly influence the users. Through a review of existing literature, it is indicated that healthcare settings should be evaluated human beings with a more holistic approach to contribute to well-being by giving more importance to the sense of belonging and interaction with nature. To address this, biophilic design principles, which appeals to user's innate affection of nature, were discussed whether can be used as an instrument to foster the therapeutic and welcoming environment. In order to support this discussion, the applicability of biophilic principles in the design of health spaces was examined with the support of the existing literature. In this study, examples of geographically diverse and recently constructed healthcare facilities were selected, which are presumed to have biophilic features. These examples were evaluated within the framework of biophilic principles presented by Kellert and Calabrese (2015). As a result, this study provides evidence that biophilic design principles could be useful in integrating nature into healthcare spaces, however, further evaluation is required to assess their impact on health and well-being.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=j_Fjwp4JS4mk97Puqti8rpyu7eUrwyZ4VnGLZPOUei1VOv0KovHtqiy6xtx-K1TU
https://hdl.handle.net/20.500.14365/4856
Appears in Collections:Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File SizeFormat 
2579.pdf3.97 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

408
checked on Sep 30, 2024

Download(s)

260
checked on Sep 30, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.