Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14365/747
Title: Allergen warnings in menu design
Other Titles: Menü tasarımında alerjen uyarıları
Authors: Kara, Buse Nur
Advisors: Öztürk, Betül
Keywords: Beslenme ve Diyetetik
Nutrition and Dietetics
Endüstri Ürünleri Tasarımı
Industrial Design
İşletme
Business Administration
Alerjenler
Allergens
Menü
Menu
Menü tasarımı
Menu design
Menü yönetimi
Menü management
Tüketici davranışı
Consumer behavior
Tüketici tercihleri
Consumer preferences
Yiyecek içecek hizmetleri
Food and beverage services
Yiyecek içecek sektörü
Food and beverage sector
Publisher: İzmir Ekonomi Üniversitesi
Abstract: Bu calisma, alerjen uyarılarını analiz ediyor. Yiyecek ve içecek sektörü çevre ve toplum üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu sektör, tasarım ve sağlık sektörü ile iç içedir. Yiyecek ve içecek sektörü için en önemli sorunlardan biri insan sağlığı ile ilgili olumsuz etkilerdir. Alerjenler en önemli sağlık sorunlarından biridir. İnsanlar alerjenler nedeniyle birçok olumsuzluk yaşamaktadır. Bu olumsuzlukların birçok nedeni vardır. Tüketicilerin yanlış tercihleri ana etkenlerden biridir. Ayrıca, alerjen uyarılarının yanlış beyanı, eksik bilgisi veya fark edilmemesi nedeniyle ciddi problemler ortaya çıkabilir. Bu problemler ancak tasarımla çözülebilir. Yiyecek seçimlerini daha güvenilir hale getirmek için daha verimli bir tasarım gerekir. Alerjenler, müşterilerin seçimlerini daha güvenilir hale getirebilecek şekilde yeniden tasarlanmalıdır. Bu çalışmada yeni alerjen uyarılarına yönelik menü tasarımı incelenmiştir. Renk tipografisini belirlemek için anket uygulanmıştır. Online anket sonucunda, renkli alerjen sembollerinin tüketici seçiminde olumlu bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. İnsanlar için bu kullanımın, daha açıklayıcı ve anlaşılır olduğu belirlenmiştir.
This thesis analyzes the allergen warnings. The food and beverage industry has a significant impact on the environment and society. The food and beverage industry is intertwined with the design and health sector. The most important problem in the food and beverage sector is health-related adverse effects. Allergens are one of the most important health problems. People suffer from many negatives due to allergens. There are lots of reasons for health effects. The wrong choices of restaurants by consumers is the main effects. Also, there are serious problems in the design of allergens noticeable. These problems can only be solved by design. A more efficient design is required to make food choices more reliable. Allergen warnings should be redesigned so that customers can make their choices more reliable. In this study, the menu design for the allergies was studied. A questionnaire was performed to the customers to determine the color, typography. As a result of the online survey, it has been found that colored allergen symbols have a positive effect on consumer selection. It has been determined that people find this use more descriptive and understandable.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=FgmkGchPKo23qQqBeqzVZqQL2MA13zGgmTxB9cPfsH2HmpFcUkjyWuno3rNvkpZ0
https://hdl.handle.net/20.500.14365/747
Appears in Collections:Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tez Koleksiyonu

Files in This Item:
File SizeFormat 
747.pdf1.59 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

308
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

112
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.